Näitä pyydämme

SILAKAN onginta – lapsellisen hauskaa           

Troolari ja silakkaverkot tulevat ehkä ensimmäisenä mieleen, kun ajatellaan silakan kalastusta. Urheilukalastajalle voi myös olla unohtumaton kokemus nostaa ämpärillinen hopeankiiltäviä silakoita silakkalitkalla.

Silakkalitka on eräänlainen yksinkertainen pilkki, johon kiinnitetään neljästä kuuteen kiiltävää metallikoukkua 20-25 cm välein siimaan. Siiman päähän kiinnitetään paino, jonka jälkeen ruvetaan nostamaan kalaa veneeseen.

Silakkaparven löytäminen voi kuitenkin joskus olla vaikeata. Etsi parvea ulapalta tai kapeista salmista, joissa vesi virtaa. Varmimmat saaliit saa keväällä ja syksyllä. Silakka käy pyydykseen ympäri vuorokauden, myös yöllä, jos koukuissa on itsestään loistavat syötit. Silakan onkiminen voi olla saaliittoman kalastusretken pelastus.  

HAUKI – urheilukalastajien vastustaja numero yksi   

Hauki kutee heti jäiden lähdön jälkeen, jolloin se ei mielellään syö. Hauki on iskuhalukas vuoden ympäri. Hauki saalistaa pääasiallisesti näön avulla, siksi se on aktiivinen vuorokauden valoisana aikana. Kesällä hauki syö halukkaimmin aamulla tai illalla.

Heittovapa eli ”virveli” on urheilukalastajan tavallisin varustus hauenpyynnissä. Haukea voi myös esimerkiksi onkia tai kalastaa perholla. Viehekalastuksessa kannattaa yrittää suurilla lusikkauistimilla ja vaapuilla, onginnassa käytetään pikkukalaa syöttinä.

Sisäsaaristossa hauet oleilevat usein kaislikossa. Ulkosaaristossa hauet väijyvät rakkolevävyöhykkeissä. Kun vedet lämpenevät, hauet siirtyvät kaltevien ja jyrkkien pohjien lähistöön. Hauet saalistavat usein saarien tuulisella puolella. Voimakkaasta aallokosta hauet eivät pidä.  

AHVEN – herkullista huvia   

Ahven on Suomen tunnetuin kalalaji. Useimmat meistä ovat tutustuneet tähän mainioon ruokakalaan jo ”kalastusuransa” alkuaikoina. Urheilukalastajat ovat aina pyydystäneet ahvenia mato-ongella. Koska ahven käy halukkaasti pyydykseen kaikkina vuodenaikoina, se on urheilukalastajien suosituin saalis. Kun ollaan pilkillä, käytetään tasapainopilkkejä syvissä vesissä ja silloin, kun kala käy helposti pyydykseen. Mormyskat ovat helpoimpia käsitellä matalissa vesissä, ja ne toimivat paremmin, kun kala on passiivisempi. Pienet lipat ja ennen muuta jigit ovat viehekalastajien suosituimmat syötit. Ahvenella on suurin piirtein sama vuorokausirytmi kuin hauella. Talvella se käy pyydykseen vilkkaammin keskellä päivää, kesäisin aamulla ja illalla. Hyviä paikkoja ahvenen kalastuksen ovat karien ympäristöt ja matalikkojen lähistöt. Ahven syö tavallisimmin lähellä pohjaa. Jos kalastat vieheellä, älä kelaa liian nopeasti!  

KUHA – kesäyön saalis   

Kuha viihtyy sisäsaariston sameassa vedessä. Päinvastoin kuin hauki ja ahven, kuha välttää valoa  ja käy pyydykseen parhaiten illan hämärtyessä. Kesäaikaan tämä merkitsee, että kuhaa voi pyydystää läpi yön.

Viehekalastaja käyttää kuhan kalastuksessa pieniä vaappuja, lippoja ja jigejä. Kuhaa voi pyydystää läpi vuoden, jopa pilkkien. Tällöin kalastaja käyttää suuria ahven- ja tasapainopilkkejä.  

SIIKA – saariston hopeinen jalokala   

Saaristossa siikaa kalastetaan lähinnä verkoilla. Vaikka siika ei ole urheilukalastajan tavallisimpia saaliita, sitä voi kalastaa monella jännittävällä tavalla. Sekä perhokalastus, että pohjaonkiminen madolla, voivat antaa hienoja saaliita. Jos pilkkijäällä on onni myötä ja törmää siikaparveen, päivälliskalat voivat olla hetkessä koossa.

Kuten muutkin lohikalat, siika on erittäin arka häiriöille. Hiljaisuus ja varovaisuus ovat a ja o siian kalastuksessa. Siikaa voi pyytää vuoden ympäri, ja se käy pyydykseen vuorokauden valoisana aikana.  

TAIMEN – ulapan haaste   

Saaristomeren taimenet houkuttelevat varsinkin viehekalastajia koko jäättömän kauden ajan. Myös veneettömällä viehekalastajalla on hyvät mahdollisuudet rannalta. Keväällä taimen ottaa aurinkoa ja hakee ravintonsa hyvin matalista vesistä pitkin rantaa. Syksyisin taimen hakeutuu karien ja luotojen läheisyyteen ulkosaaristoon.

Taimen käy pyydykseen varmimmin aikaisin aamulla tai iltahämärissä. Alkukesällä voi ensin yrittää kapeilla ja aika pienillä uistimilla, jotka ovat mielellään vaaleita tai kiiltäviä. Syksyllä suuremmat, metallin väriset uistimet antavat paremman saaliin. Taimenen syyskalastus jatkuu niin kauan, kuin meri on jäätön.

Kuvia kalastuksesta ja saaliista

   Ota yhteyttä

 

Lähetä osoitteeseen webmaster(ät)kunnontulet.fi tätä sivustoa koskevia kysymyksiä tai kommentteja.
Muutettu : 16.11.2007                                                              Copyright © Kunnon Tulet Eräpalvelut